PO PŻ Podprogram 2017

 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 

Podsumowanie działań towarzyszących za miesiąc styczeń 2018r. 

Podsumowując nasze działania kulinarne w miesiącu styczniu – zrealizowaliśmy na rzecz osób najbardziej potrzebujących w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2017- 18 warsztatów, w tym:

  • warsztaty kulinarne – 8
  • warsztaty dietetyczne – 10

W ww. spotkaniach udział wzięło łącznie 282 osób dorosłych.

Celem prowadzonych warsztatów było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
  • Uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością już na etapie robienia zakupów, jak również później podczas jej zużywania i przechowywania.

Dzięki warsztatom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
  • potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
  • potrafią wskazać, jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych,
  • wiedzą jak oznakowana jest data przydatności do spożycia.

Od początku Podprogramu 2017 do dnia 31.01.2018r. przeprowadzono łącznie 56 warsztatów, z których skorzystało 747 osób uprawnionych.

INFORMACJA ws. Programu POPŻ Podprogram 2017

Bank Żywności w Chojnicach informuje, że wciąż możliwe jest przystąpienie organizacji zainteresowanych i prowadzących działania w zakresie pomocy osobom potrzebującym.do realizacji Programu POPŻ Podprogram 2017

Ilość żywności, którą otrzymujemy w bieżącym Podprogramie pozwala na przyjęcie nowych organizacji i/lub zwiększenie liczby podopiecznych w organizacjach już realizujących Program. Zachęcamy zarówno organizacje, jak i osoby indywidualne do zgłaszania potrzeby otrzymania pomocy żywnościowej (w przypadku osób fizycznych Bank Żywności w Chojnicach wskaże odpowiednią organizację, w której będzie można otrzymać wsparcie).

Na chwilę obecną w Podprogramie 2017 podopieczni mogą otrzymać aż 21 artykułów (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, gulasz wieprzowy z warzywami, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju, cukier biały, olej rzepakowy, miód wielokwiatowy, kabanosy wieprzowe);

Poza pomocą żywnościową w ramach POPŻ osoby korzystające z jego dobrodziejstw wspierane są również działaniami towarzyszącymi w postaci warsztatów kulinarnych, dietetycznych, ekonomicznych, z zakresu zdrowego odżywiania i niemarnowania żywności.

Cały program ukierunkowany jest na kompleksowe i regularne wspieranie osób w trudnej sytuacji życiowej.

 

 

 

Zapraszamy do kontaktu pod numerami telefonu: 52 395 0571 lub 509 214 374.

 

Podsumowanie działań towarzyszących za miesiąc grudzień 2017r.

Podsumowując nasze działania kulinarne w miesiącu grudniu – zrealizowaliśmy na rzecz osób najbardziej potrzebujących w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2017- 6 warsztatów, w tym:

  • warsztaty kulinarne – 5
  • program edukacyjny dotyczący przeciwdziałania marnowaniu żywności – 1

W ww. spotkaniach udział wzięło łącznie 76 osób dorosłych.

Dlaczego tylko 6 spotkań? Grudzień to dla wszystkich wyjątkowy czas – przygotowań do świąt, rodzinnych spotkań, przygotowań do zakończenia roku, dlatego cieszymy się, że mino tego znalazły się osoby, które mogły się z nami spotkać, pogotować, podyskutować i wspaniale spędzić ten piękny czas.
Celem prowadzonych warsztatów było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
  • Uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością już na etapie robienia zakupów, jak również później podczas jej zużywania i przechowywania.

Dzięki warsztatom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
  • potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
  • potrafią wskazać, jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych,
  • wiedzą jak oznakowana jest data przydatności do spożycia.

Od początku Podprogramu 2017 do dnia 31.12.2017r. przeprowadzono łącznie 38 warsztatów, z których skorzystało 465 osób uprawnionych

Podsumowanie działań towarzyszących za miesiąc listopad 2017r.

W tej edycji Podprogramu na warsztatach kulinarnych nasi uczestnicy przygotowują zupę cebulową, marchewkową lub zupę z cukinii. Na drugie danie przyrządzamy postne kotlety lub zapiekankę makaronową. Słodkim wykończeniem są bajaderki lub trufle z fasoli.

Nasze przepisy są tak przygotowane, aby zainspirować naszych uczestników i zostawić im możliwość dokonywania zmian. Tak więc, kotlety postne można przygotować na bazie ziemniaków, ale również można użyć do ich wykonania kaszę czy warzywa z zupy. Podobnie z zapiekanką – można do niej dodać dowolne, ulubione składniki. Przepis na bajaderki pozwala wykorzystać resztki ciasta a trufle z tak nieoczywistego składnika jak fasola, są wielkim i smacznym zaskoczeniem.

Zachęcamy do udziału w tych i innych organizowanych przez nas warsztatach.

A teraz przejdźmy do liczb:

W miesiącu listopadzie 2017r. w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2017 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 12 warsztatów, w tym:

  • warsztaty kulinarne – 10
  • warsztaty żywieniowo-dietetyczne – 2

W ww. spotkaniach udział wzięło łącznie 141 osób dorosłych.

Celem prowadzonych warsztatów było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
  • Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,

Dzięki warsztatom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
  • potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
  • znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),

Od początku Podprogramu 2017 do dnia 30.11.2017r. przeprowadzono łącznie 32 warsztatów, z których skorzystało 389 osób uprawnionych.

.

Podsumowanie działań towarzyszących za miesiąc październik 2017r.

W tej edycji Podprogramu na warsztatach kulinarnych nasi uczestnicy przygotowują zupę cebulową lub zupę z cukinii. Na drugie danie przyrządzamy postne kotlety lub zapiekankę makaronową. Słodkim wykończeniem są bajaderki lub trufle z fasoli.Nasze przepisy są tak przygotowane, aby zainspirować naszych uczestników i zostawić im możliwość dokonywania zmian. Tak więc, kotlety postne można przygotować na bazie ziemniaków, ale również można użyć do ich wykonania kaszę czy warzywa z zupy. Podobnie z zapiekanką – można do niej dodać dowolne, ulubione składniki. Przepis na bajaderki pozwala wykorzystać resztki ciasta a trufle z tak nieoczywistego składnika jak fasola, są wielkim i smacznym zaskoczeniem.

Zachęcamy do udziału w tych i innych organizowanych przez nas warsztatach.

A teraz przejdźmy do liczb:

W miesiącu październiku 2017r. w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2017 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 12 warsztatów, w tym:

  • warsztaty kulinarne – 9
  • warsztaty żywieniowo-dietetyczne – 3

W ww. spotkaniach udział wzięło łącznie 145 osób dorosłych.

Celem prowadzonych warsztatów było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
  • Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,

Dzięki warsztatom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
  • potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
  • znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),

Od początku Podprogramu 2017 do dnia 31.10.2017r. przeprowadzono łącznie 20 warsztatów, z których skorzystało 248 osób uprawnionych.

Informacja o wyborze firmy transportowej

Informujemy, że w odpowiedzi na ogłoszenie o naborze firmy transportowej do przewozu produktów w ramach PO PŻ Podprogram 2017 (rozeznanie rynku) na trasach pomiędzy magazynem Banku Żywności w Chojnicach a magazynami OPL – wpłynęła 1 oferta (w odpowiedzi na zapytania skierowane na zasadzie konkurencyjności do 8 firm nie wpłynęła żadna odpowiedź). W wyniku rozstrzygnięcia postępowania wybrana została firma:

Krzyś-Trans Transport Ciężarowy Krajowy i Międzynarodowy Krzysztof Piperek, z siedzibą w Chojnicach, przy ul. M. Dąbrowskiej 5

Uzasadnienie:

Firma Krzyś-Trans Transport Ciężarowy Krajowy i Międzynarodowy Krzysztof Piperek, z siedzibą w Chojnicach, przy ul. M. Dąbrowskiej 5 spełniła wszystkie wymogi/kryteria stawiane w ogłoszeniu o naborze a zaproponowana cena nie przekracza zaplanowanej ceny dla ww. usługi.

Podsumowanie działań towarzyszących za miesiąc wrzesień 2017r.

Pierwszy, udany miesiąc warsztatów już za nami!

Planując potrawy do przygotowania na warsztaty kulinarne postanowiliśmy zaskoczyć naszych uczestników ciekawym menu i… udało się! W tej edycji Podprogramu na warsztatach kulinarnych nasi uczestnicy przygotowują zupę cebulową lub zupę z cukinii. Na drugie danie przyrządzamy postne kotlety lub zapiekankę makaronową. Słodkim wykończeniem są bajaderki lub trufle z fasoli.Nasze przepisy są tak przygotowane, aby zainspirować naszych uczestników i zostawić im możliwość dokonywania zmian. Tak więc, kotlety postne można przygotować na bazie ziemniaków, ale również można użyć do ich wykonania kaszę czy warzywa z zupy. Podobnie z zapiekanką – można do niej dodać dowolne, ulubione składniki. Przepis na bajaderki pozwala wykorzystać resztki ciasta a trufle z tak nieoczywistego składnika jak fasola, są wielkim i smacznym zaskoczeniem.

Zachęcamy do udziału w tych i innych organizowanych przez nas warsztatach.

A teraz przejdźmy do liczb:

W miesiącu wrześniu 2017r. w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2017 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 8 warsztatów, w tym:

  • warsztaty kulinarne – 8

W ww. spotkaniach udział wzięło łącznie 100 osób dorosłych i 3 dzieci.

Celem prowadzonych warsztatów było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,

Dzięki warsztatom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej
  • potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,

Od początku Podprogramu 2017 do dnia 30.09.2017r. przeprowadzono łącznie 8 warsztatów, z których skorzystały 103 osoby uprawnione.

2017-10-10

Informacja o zastosowaniu zasady konkurencyjności

W związku z faktem, że na ogłoszenie o naborze firmy transportowej do przewozu żywności, mimo upublicznienia jej na stronach ngo.pl oraz stronie Banku Żywności w Chojnicach, do dnia 07 października 2017r. wpłynęła tylko 1 oferta (odpowiadająca  przedstawionym kryteriom) w dniu 10.10.2017r. rozesłano zapytania do 8 firm transportowych z prośbą o przesłanie swoich ofert na wykonanie usługi przewozowej. Treść zapytania w załączniku. Zapraszamy do składania ofert również inne firmy zainteresowane świadczeniem usług transportowych.

Termin składania ofert  upływa dnia 24.10.2017r.

2017-10-09

Informacja o wyborze wykonawcy 

W odpowiedzi na ogłoszone dnia 08.09.2017r. rozeznanie rynku nr 6/2017/DT  na zakup 1500szt broszur wpłynęło 21 ofert. Po przeprowadzonej analizie wyłoniono wykonawcę zadania:

Oficyna Drukarska Jacek Chmielewski, ul. Sokołowska 12a, 01-142 Warszawa.

Z uwagi na duże zainteresowanie  rozeznaniem podczas dokonywania wyboru kierowano się ceną – jako głównym kryterium wyboru, jako dodatkowy element uwzględniono możliwość wprowadzenia zmian do przygotowanego do druku materiału bez ponoszenia dodatkowych kosztów.

2017-09-18

Informacja o wyborze wykonawcy 

W odpowiedzi na ogłoszone dnia 08.09.2017r. rozeznanie rynku nr 5/2017/DT  na zakup 1700szt długopisów z dwustronnym nadrukiem wpłynęło 10 ofert. Po przeprowadzonej analizie wyłoniono wykonawcę zadania:

F.H.U.Europartners, Mirosław Dudek, ul.Wieniawskiego 49 , 43-100 Tychy

Z uwagi na duże zainteresowanie  rozeznaniem podczas dokonywania wyboru kierowano się ceną – jako głónym kryterium wyboru, jako dodatkowy element uwzględniono jakość proponowanego produktu i dotychczasowe doświadczenie zamawiającego związanego z tego typu produktem.

ZMIANA WYTYCZNYCH

  POPŻ Podprogram 2017

Informujemy, że z dniem 13 września 2017r. zmianie uległy Wytyczne IZ w zakresie PO PŻ Podprogram 2017.

Na podstawie wprowadzonych zmian do Zestawu rocznego produktów planowanych do przekazania odbiorcom pomocy żywnościowej dodane zostały 2 nowe produkty:

  1. Miód wielokwiatowy 0,4 l/os (na Podprogram)
  2. Kabanosy wieprzowe 0,36 kg/os (na Podprogram)

Na chwilę obecną zestaw obejmuje zatem 21 produktów spożywczych, które będą dystrybuowane równomiernie w całym Podprogramie 2017.

2017-09-15

Rozeznanie rynku
7/2017/DŻ

W związku z planowanym wykonaniem przewozów żywności do Organizacji Partnerskich Lokalnych, w ramach realizacji dystrybucji żywności w POPŻ Podprogram 2017, dokonuje się Rozeznania Rynku 7/2017/DŻ na wykonanie usługi transportowej.

Szczegóły zamówienia w załączniku.

2017-09-08

Rozeznanie rynku
6/2017/DT

W związku z koniecznością dokonania zakupów związanych z prowadzeniem warsztatów, w ramach realizacji działań towarzyszących dystrybucji żywności w POPŻ Podprogram 2017, dokonuje się Rozeznania Rynku 6/2017/DT na zakup 1500 szt broszur.

Szczegóły zamówienia w załączniku.

2017-09-08

Rozeznanie rynku
5/2017/DT

W związku z koniecznością dokonania zakupów związanych z prowadzeniem warsztatów, w ramach realizacji działań towarzyszących dystrybucji żywności w POPŻ Podprogram 2017, dokonuje się Rozeznania Rynku 5/2017/DT na zakup 1700szt długopisów z dwustronnym nadrukiem. Szczegóły zamówienia w załączniku.

2017-09-05

INFORMACJA O WYNIKACH NABORU

Informacja dotyczy rozstrzygnięcia, ogłoszonego w dniu 27 czerwca 2017r., naboru osób do przeprowadzenia:

1. praktycznych warsztatów kulinarnych (50 warsztatów) – cykl warsztatów nr 1

2. warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia (29 warsztatów) – cykl warsztatów nr 2

3. warsztatów z edukacji ekonomicznej (12 warsztatów) – cykl warsztatów nr 3

Komisja Oceny Ofert informuje, iż złożono 4 oferty. Wybrano najkorzystniejsze oferty:

1. cykl warsztatów nr 1 – Fundacja „Republika Marzeń”, Lipusz; Kinga Chmara, Chojnice oraz Jagoda Metlicka, Człuchów.

2. cykl warsztatów nr 2 – Kinga Chmara, Chojnice ;Jagoda Metlicka, Człuchów

3. cykl warsztatów nr 3 – Ireneusz Drobiński, Chojnice

Uzasadnienie wyboru:

Cykl warsztatów nr 1.

Fundacja „Republika Marzeń”, Lipusz – najkorzystniejsza oferta pod względem ocenianych kryteriów (cena i doświadczenie/kwalifikacje),

Kinga Chmara, Chojnice; Jagoda Metlicka, Człuchów – dwie kolejne, równorzędne oferty wg kryteriów zawartych w ogłoszeniu (cena i doświadczenie/kwalifikacje),

Do zajęć kulinarnych, ze względu na liczbę planowanych warsztatów do przeprowadzenia, pracochłonność ich przygotowania oraz duży obszar wykonywanych działań, wybrano trzech wykonawców. Wybór trzech wykonawców ma na celu zapewnienie m.in. ciągłości przeprowadzanych zajęć.

Cykl warsztatów nr 2.

Kinga Chmara, Chojnice; Jagoda Metlicka, Człuchów – dwie równorzędne oferty wg kryteriów zawartych w ogłoszeniu (cena i doświadczenie/kwalifikacje). Wybór dwóch wykonawców ma na celu zapewnienie m.in. ciągłości przeprowadzanych zajęć oraz ograniczenie kosztu pojedynczych warsztatów;

Cykl warsztatów nr 3.

Ireneusz Drobiński – oferta spełniająca kryteria zawarte w ogłoszeniu (cena i doświadczenie/kwalifikacje)

Zaproszenie do składania wniosków

dla organizacji planujących dystrybucję żywności w ramach PO PŻ Podprogram 2017

Bank Żywności w Chojnicach ogłasza nabór organizacji, prowadzących działania non profit na rzecz osób najbardziej potrzebujących, spełniających wymogi w zakresie dystrybucji produktów żywnościowych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Do niniejszego ogłoszenia załącza się wniosek organizacji o weryfikację i objęcie pomocą żywnościową w ramch PO PŻ (Wniosek)

Organizacje przystępujące do konkursu obowiązane są do zapoznania się z wytycznymi ustalającymi zasady dystrybucji żywności i działań towarzyszących – Wytyczne. Wnioski wraz załącznikami przyjmowane będą w siedzibie Banku Żywności w Chojnicach przy ul. Świętopełka 10 w dniach od 12.07.2017r. do 11.08.2017r. w godzinach 8.00-14.00. W przypadku pytań prosimy o kontakt pod numerem telefonu 52 397 49 02 lub email bz.chojnice@bankizywnosci.pl.