16 października – Światowy Dzień Żywności
Ponad 50% Polaków przyznaje się do marnowania żywności. Wyrzucamy niezjedzone posiłki i produkty gotowe.
Przeprowadzone w ostatnich miesiącach badania nie przynoszą dobrych wieści. Mimo, że Polacy deklarują coraz większą świadomość w zakresie skali marnowania żywności to wydaje się, że niewiele się w tym kierunku zmienia.
Optymizmem nie napawa też fakt, że żywność marnują nie tylko gospodarstwa domowe. Straty żywności w całym łańcuchu żywnościowym są ogromne (począwszy od produkcji podstawowej po konsumentów). Marnujemy zatem wodę, energię, pracę ludzkich rąk, zanieczyszczamy środowisko, pozwalając na utylizację żywności.
Ile granic jeszcze przekroczymy i co musi się zdarzyć, żebyśmy zatrzymali ten niszczycielski proces?
Raport „Nie marnuj jedzenia 2020” FPBŻ przygotowany specjalnie z okazji ŚDŻ – może skłoni nas do przemyśleń.