Harmonogram działań towarzyszących:
MAJ 2023 – BRAK DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH,
[/vc_column_text][text-with-icon icon_type=”font_icon” icon=”steadysets-icon-book” color=”Accent-Color”]
CZERWIEC 2023
W czerwcu 2023 r. rozpoczęliśmy realizację warsztatów w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2021Plus.
W czerwcu 2023 r. zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 4 działania w formie stacjonarnej o tematyce:
- Program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowanie żywności –4
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 70 osób. Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,
- zapoznanie uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych.
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- potrafią wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych,
- znają różnicę w określeniu terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.
LIPIEC 2023
SIERPIEŃ 2023
Harmonogram Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących
PODSUMOWANIE:
W lipcu 2023 r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 16 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 4
- kulinarnej – 6
- edukacji ekonomicznej – 6
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 223 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
- Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.
Od początku Podprogramu 2021 Plus do dnia 31.07.2023 r. przeprowadzono łącznie 20 działań, z których skorzystały 293 uprawnione osoby.
W sierpniu 2023 r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 6 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
· żywieniowo-dietetycznej – 1
· kulinarnej – 4
· program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowanie żywności – 1
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 77 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
· Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
· Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
· uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,
· zapoznanie uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych.
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
· znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
· potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
· poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.
· potrafią wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych,
· znają różnicę w określeniu terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.
Od początku Podprogramu 2021 Plus do dnia 31.08.2023 r. przeprowadzono łącznie 26 działań, z których skorzystały 370 uprawnione osoby.
Wrzesień
We wrześniu 2023 r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 1 działanie w formie stacjonarnej o tematyce:
- edukacji ekonomicznej – 1
W ww. działaniu udział wzięło łącznie 25 osób.
Celem prowadzonego warsztatu było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy,
- Zapoznanie ze sposobem kalkulowania przychodów i wydatków na podstawie własnego gospodarstwa domowego, pozwalających na właściwe gospodarowanie środkami finansowymi w ramach dostępnego budżetu,
Dzięki ww. warsztatowi uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.
W ramach Podprogramu 2021 Plus realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.
W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 27 warsztatów edukacyjnych, w których udział wzięło 395 osób.
Rodzaje warsztatów:
· kulinarne – 10 spotkań dla 122 uczestników,
· żywieniowo-dietetyczne – 5 spotkań dla 79 uczestników,
· niemarnowanie żywności – 5 spotkań dla 83 uczestników,
· edukacja finansowa – 7 spotkań dla 111 uczestników,[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]