Skip to main content
[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” row_border_radius=”none” row_border_radius_applies=”bg” overlay_strength=”0.3″ gradient_direction=”left_to_right” shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

Harmonogram działań towarzyszących:

 

 

MAJ 2023 – BRAK DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH,

 [/vc_column_text][text-with-icon icon_type=”font_icon” icon=”steadysets-icon-book” color=”Accent-Color”]

CZERWIEC 2023

harmonogram_czerwiec 2023

W czerwcu 2023 r. rozpoczęliśmy realizację warsztatów w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2021Plus.

W czerwcu 2023 r. zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 4 działania w formie stacjonarnej o tematyce:

  • Program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowanie żywności –4

W ww. działaniach udział wzięło łącznie 70 osób. Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,
  • zapoznanie uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych.

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • potrafią wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych,
  • znają różnicę w określeniu terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.

LIPIEC 2023

harmonogram warsztatów lipiec

SIERPIEŃ 2023

Harmonogram Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących

 

 

PODSUMOWANIE:

W lipcu 2023 r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 16 działań w formie stacjonarnej o tematyce:

  • żywieniowo-dietetycznej – 4
  • kulinarnej – 6
  • edukacji ekonomicznej – 6

W ww. działaniach udział wzięło łącznie 223 osób.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
  • Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
  • poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.

Od początku Podprogramu 2021 Plus do dnia 31.07.2023 r. przeprowadzono łącznie 20 działań, z których skorzystały 293 uprawnione osoby.

W sierpniu 2023 r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 6 działań w formie stacjonarnej o tematyce:

· żywieniowo-dietetycznej – 1

· kulinarnej – 4

· program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowanie żywności – 1

W ww. działaniach udział wzięło łącznie 77 osób.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

· Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,

· Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,

· uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,

· zapoznanie uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych.

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

· znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),

· potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,

· poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.

· potrafią wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych,

· znają różnicę w określeniu terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.

Od początku Podprogramu 2021 Plus do dnia 31.08.2023 r. przeprowadzono łącznie 26 działań, z których skorzystały 370 uprawnione osoby.

 

 

Wrzesień

 

warsztaty wrzesień

 

We wrześniu 2023 r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 1 działanie w formie stacjonarnej o tematyce:

  • edukacji ekonomicznej – 1

W ww. działaniu udział wzięło łącznie 25 osób.

Celem prowadzonego warsztatu było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy,
  • Zapoznanie ze sposobem kalkulowania przychodów i wydatków na podstawie własnego gospodarstwa domowego, pozwalających na właściwe gospodarowanie środkami finansowymi w ramach dostępnego budżetu,

Dzięki ww. warsztatowi uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.
[/text-with-icon][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” row_border_radius=”none” row_border_radius_applies=”bg” overlay_strength=”0.3″ gradient_direction=”left_to_right” shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]PODSUMOWANIE:

W ramach Podprogramu 2021 Plus realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.

W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 27 warsztatów edukacyjnych, w których udział wzięło 395 osób.

Rodzaje warsztatów:

· kulinarne – 10 spotkań dla 122 uczestników,

· żywieniowo-dietetyczne – 5 spotkań dla 79 uczestników,

· niemarnowanie żywności – 5 spotkań dla 83 uczestników,

· edukacja finansowa – 7 spotkań dla 111 uczestników,[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]