Skip to main content

Notice: Undefined index: file in /bankzywnoscichojnice/wp-includes/media.php on line 1723

Harmonogram warsztatów na miesiąc luty 2022r.

W załączniku znajduje się harmonogram warsztatów na miesiąc luty 2022r.

LUTY

W lutym 2022r  rozpoczęliśmy realizację warsztatów w ramach środków towarzyszących POPŻ Podprogram 2021.

W tym podprogramie wróciliśmy do realizacji działań w formie stacjonarnej jednak ze względów bezpieczeństwa na warsztaty zapraszamy mniejszą liczbę uczestników. Było miło porozmawiać z naszymi odbiorcami osobiście a nie tylko telefonicznie lub poprzez połączenie z komputera.

W lutym 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 8 działań w formie stacjonarnej o tematyce:

  • żywieniowo-dietetycznej – 8

W ww. działaniach udział wzięło łącznie  48 osób.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
  • Omówienie zasad zdrowego odżywiania, potrzeb żywieniowych, żywienia w różnych chorobach.

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • zapoznali się z zasadami dokonywania zdrowych wyborów,
  • wiedzą jak skomponować jadłospis uwzględniający potrzeby żywieniowe dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych.

Od początku Podprogramu 2021 do dnia 28.02.2022r. przeprowadzono łącznie 8 działań, z których skorzystało 48 uprawnionych osób.

LUTY

W lutym 2022r  rozpoczęliśmy realizację warsztatów w ramach środków towarzyszących POPŻ Podprogram 2021.

W tym podprogramie wróciliśmy do realizacji działań w formie stacjonarnej jednak ze względów bezpieczeństwa na warsztaty zapraszamy mniejszą liczbę uczestników. Było miło porozmawiać z naszymi odbiorcami osobiście a nie tylko telefonicznie lub poprzez połączenie z komputera.

W lutym 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 8 działań w formie stacjonarnej o tematyce:

  • żywieniowo-dietetycznej – 8

W ww. działaniach udział wzięło łącznie  48 osób.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
  • Omówienie zasad zdrowego odżywiania, potrzeb żywieniowych, żywienia w różnych chorobach.

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • zapoznali się z zasadami dokonywania zdrowych wyborów,
  • wiedzą jak skomponować jadłospis uwzględniający potrzeby żywieniowe dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych.

Od początku Podprogramu 2021 do dnia 28.02.2022r. przeprowadzono łącznie 8 działań, z których skorzystało 48 uprawnionych osób.

Harmonogram warsztatów na kwiecień 2022

KWIECIEŃ

W kwietniu 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 10 działań w formie stacjonarnej o tematyce:

  • żywieniowo-dietetycznej – 4
  • kulinarnej – 6

W ww. działaniach udział wzięło łącznie  127 osób.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
  • potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.

Od początku Podprogramu 2021 do dnia 30.04.2022r. przeprowadzono łącznie 28 działań, z których skorzystało 293 uprawnione osoby.

Poniżej harmonogram warsztatów na maj 2022 r.

MAJ

W maju 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 8 działań w formie stacjonarnej o tematyce:

  • żywieniowo-dietetycznej – 2
  • kulinarnej – 6

Dodatkowo 1 działanie miało formę wydawniczą, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.

W ww. działaniach udział wzięły łącznie 104 osoby.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
  • potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.

Od początku Podprogramu 2021 do dnia 31.05.2022r. przeprowadzono łącznie 37 działań, z których skorzystało 397 uprawnionych osób.

CZERWIEC

W czerwcu 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 10 działań w formie stacjonarnej o tematyce:

  • żywieniowo-dietetycznej – 2
  • kulinarnej – 2
  • edukacji ekonomicznej – 6

Dodatkowo 1 działanie miało formę wydawniczą, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.

W ww. działaniach udział wzięło łącznie 156 osób.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
  • Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
  • potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
  • poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.

Od początku Podprogramu 2021 do dnia 30.06.2022r. przeprowadzono łącznie 48 działań, z których skorzystały 553 uprawnione osoby.

Lipiec

W lipcu 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 2 działania w formie wydawniczej, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.

W ww. działaniach udział wzięło łącznie 70 osób.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
  • Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
  • potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
  • poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.

Od początku Podprogramu 2021 do dnia 31.07.2022r. przeprowadzono łącznie 50 działań, z których skorzystały 623 uprawnione osoby.

Sierpień

W sierpniu 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 6 działań w formie stacjonarnej o tematyce:

  • edukacji ekonomicznej – 4
  • program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – 2

W ww. działaniach udział wzięło łącznie 67 osób.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy,
  • Zapoznanie ze sposobem kalkulowania przychodów i wydatków na podstawie własnego gospodarstwa domowego, pozwalających na właściwe gospodarowanie środkami finansowymi w ramach dostępnego budżetu,
  • uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,
  • zapoznanie uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.
  • potrafią wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych
  • znają różnicę w określeniu terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.

Od początku Podprogramu 2021 do dnia 31.08.2022r. przeprowadzono łącznie 56 działań, z których skorzystały 690 uprawnione osoby.

Wrzesień 2022