We wrześniu 2021, w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2020 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 30 działań w formie stacjonarnej, spotkań on-line, indywidualnych rozmów telefonicznych o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 11
- kulinarnej – 8
- edukacji ekonomicznej – 5
- program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – 6
Dodatkowo 10 działań miało formę wydawniczą, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.
W ww. działaniach udział wzięły łącznie 595 osoby.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
- Jak wykorzystać habit tracker (tabelę) do planowania i śledzenia domowych wydatków,
- Zapoznanie ze sposobem kalkulowania przychodów i wydatków na podstawie własnego gospodarstwa domowego, pozwalających na właściwe gospodarowanie środkami finansowymi w ramach dostępnego budżetu,
- uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,
- zapoznanie uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
- poznają nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym,
- będą potrafili nazwać poszczególne pozycje w budżecie domowym, określić ich wysokość, stwierdzić co ma na nie wpływ i odpowiednio zaplanować swoje wydatki uwzględniając stałe przychody,
- poznają skalę i przyczyny marnowania żywności na świecie i w Polsce, skutki ekologiczne marnowania żywności
- będą potrafili wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych
- zapoznają się z określeniami terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.
Od początku Podprogramu 2020 do dnia 30.09.2021r. przeprowadzono łącznie 137 działań, z których skorzystało 1607 uprawnionych osób.
W sierpniu 2021, w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2020 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 20 działań w formie spotkań on-line, indywidualnych rozmów telefonicznych o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 0
- kulinarnej – 6
- edukacji ekonomicznej – 8
- program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – 6
Dodatkowo 9 działań miało formę wydawniczą, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.
W ww. działaniach udział wzięły łącznie 533 osoby.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
- Jak wykorzystać habit tracker (tabelę) do planowania i śledzenia domowych wydatków,
- Zapoznanie ze sposobem kalkulowania przychodów i wydatków na podstawie własnego gospodarstwa domowego, pozwalających na właściwe gospodarowanie środkami finansowymi w ramach dostępnego budżetu,
- uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,
- zapoznanie uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
- poznają nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym,
- będą potrafili nazwać poszczególne pozycje w budżecie domowym, określić ich wysokość, stwierdzić co ma na nie wpływ i odpowiednio zaplanować swoje wydatki uwzględniając stałe przychody,
- poznają skalę i przyczyny marnowania żywności na świecie i w Polsce, skutki ekologiczne marnowania żywności
- będą potrafili wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych
- zapoznają się z określeniami terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.
Od początku Podprogramu 2020 do dnia 31.08.2021r. przeprowadzono łącznie 97 działań, z których skorzystały 1012 uprawnione osoby.
W lipcu 2021, w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2020 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 11 działań w formie spotkań on-line, indywidualnych rozmów telefonicznych o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 6
- kulinarnej – 2
Dodatkowo 3 działania miały formę wydawniczą, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 187 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.
Od początku Podprogramu 2020 do dnia 31.07.2021r. przeprowadzono łącznie 68 działań, z których skorzystało 479 uprawnionych osób.
W czerwcu 2021, w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2020 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 14 działań w formie spotkań on-line i indywidualnych rozmów telefonicznych o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 10
- kulinarnej – 4
W ww. działaniach udział wzięły łącznie 73 osoby.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.
Od początku Podprogramu 2020 do dnia 30.06.2021r. przeprowadzono łącznie 57 działań, z których skorzystały 292 uprawnione osoby.
W maju 2021, w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2020 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 17 działań w formie spotkań on-line i indywidualnych rozmów telefonicznych o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 13
- kulinarnej – 4
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 130 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.
Od początku Podprogramu 2020 do dnia 31.05.2021r. przeprowadzono łącznie 43 działania, z których skorzystało 219 uprawnionych osób.
W kwietniu 2021, w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2020 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 4 działania w formie spotkań on-line:
- warsztaty żywieniowo-dietetyczne – 4
W ww. działaniach udział wzięły łącznie 62 osoby.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
Dzięki rozmowom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe)
Od początku Podprogramu 2020 do dnia 30.04.2021r. przeprowadzono łącznie 26 działań, z których skorzystało 89 uprawnionych osób.
W marcu 2021, w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2020 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 3 działania w formie indywidualnych konsultacji telefonicznych, w tym:
- konsultacje żywieniowo-dietetyczne – 2
- konsultacje kulinarne – 1
W ww. działaniach udział wzięły łącznie 3 osoby.
Celem prowadzonych rozmów było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
Dzięki rozmowom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe)
Od początku Podprogramu 2020 do dnia 31.03.2021r. przeprowadzono łącznie 22 działania, z których skorzystało 27 uprawnionych osób.
W miesiącu lutym 2021, w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2020 zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 19 działań w formie indywidualnych konsultacji telefonicznych, w tym:
- konsultacje żywieniowo-dietetyczne – 18
- konsultacje kulinarne – 1
W ww. działaniach udział wzięły łącznie 24 osoby.
Celem prowadzonych rozmów było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
Dzięki rozmowom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe)
Od początku Podprogramu 2020 do dnia 28.02.2021r. przeprowadzono łącznie 19 działań, z których skorzystały 24 uprawnione osoby.