Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny salient zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /bankzywnoscichojnice/wp-includes/functions.php on line 6121
16 października – Światowy Dzień Żywności Skip to main content

Ponad 50% Polaków przyznaje się do marnowania żywności. Wyrzucamy niezjedzone posiłki i produkty gotowe.

Przeprowadzone w ostatnich miesiącach badania nie przynoszą dobrych wieści. Mimo, że Polacy deklarują coraz większą świadomość w zakresie skali marnowania żywności to wydaje się, że niewiele się w tym kierunku zmienia.

Optymizmem nie napawa też fakt, że żywność marnują nie tylko gospodarstwa domowe. Straty żywności w całym łańcuchu żywnościowym są ogromne (począwszy od produkcji podstawowej po konsumentów). Marnujemy zatem wodę, energię, pracę ludzkich rąk, zanieczyszczamy środowisko, pozwalając na utylizację żywności.

Ile granic jeszcze przekroczymy i co musi się zdarzyć, żebyśmy zatrzymali ten niszczycielski proces?

Raport „Nie marnuj jedzenia 2020” FPBŻ przygotowany specjalnie z okazji ŚDŻ – może skłoni nas do przemyśleń.