Podsumowanie dystrybucji żywności i działań towarzyszących w ramach POPŻ Podprogram 2015
Osiągnięte przez nas wskaźniki:
20 umów podpisanych z OPL dystrybuującymi żywność wśród osób potrzebujących (woj. pomorskie i kujawsko-pomorskie),
1083,49 ton rozdysponowanych produktów (do osób potrzebującym trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy);
16 918 osób wspartych żywnością w ramach programu,
167 913 wydanych paczek żywnościowych,
102 warsztaty (kulinarne – 48, dietetyczne – 32, ekonomiczne – 22),
1582 osoby – uczestnicy warsztatów;
Dzięki prowadzonym warsztatom możliwe było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, ale również integracja i przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu.
Organizacje współpracujące z Bankiem Żywności w Chojnicach, realizowały w ramach Podprogramu 2015 cykliczne działania polegające m.in. na działaniach informacyjnych, wsparciu psychologicznym, spotkaniach związanych z przeciwdziałaniem przemocy, uzależnieniom, spotkaniach integracyjnych, wykładach dotyczących zdrowego odżywiania i niemarnowania żywności, warsztatach dla rodziców w zakresie wychowawczym, poradnictwie specjalistycznym logopedy, pediatry, pedagoga, spotkaniach z doradcą zawodowym, szkoleniach z pierwszej pomocy, wsparciu osób bezdomnych, prowadzeniu ogrzewalni, dostarczaniu artykułów higieny osobistej, poradnictwie socjalnym i prewencyjnym, zajęciach dot. higieny osobistej i higieny żywienia itp.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.