Skip to main content

Podsumowanie działań w ramach POPŻ Podprogram 2017

Informacja uzupełniająca.


Bank Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące z terenu woj. pomorskiego i  kujawsko-pomorskiego otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

tłuszcze (olej rzepakowy),

dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

Warsztaty przeprowadzone w ramach działań towarzyszących objęły: kulinarne w ilości 50, żywieniowo – dietetyczne – w ilości 29, edukacji ekonomicznej – w ilości 17, niemarnowania żywności – w ilości 15, co daje razem przedstawione w infografice 111 warsztatów.

Podsumowanie półrocza działań w ramach POPŻ Podprogram 2017