Podsumowanie działań w ramach POPŻ Podprogram 2017
Informacja uzupełniająca.
Bank Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące z terenu woj. pomorskiego i kujawsko-pomorskiego otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
tłuszcze (olej rzepakowy),
dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Warsztaty przeprowadzone w ramach działań towarzyszących objęły: kulinarne w ilości 50, żywieniowo – dietetyczne – w ilości 29, edukacji ekonomicznej – w ilości 17, niemarnowania żywności – w ilości 15, co daje razem przedstawione w infografice 111 warsztatów.
Podsumowanie półrocza działań w ramach POPŻ Podprogram 2017