Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny salient zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /bankzywnoscichojnice/wp-includes/functions.php on line 6121
Podprogram 2015 Skip to main content

Podsumowanie dystrybucji żywności i działań towarzyszących w ramach POPŻ Podprogram 2015

Osiągnięte przez nas wskaźniki:

20 umów podpisanych z OPL dystrybuującymi żywność wśród osób potrzebujących (woj. pomorskie i kujawsko-pomorskie),

1083,49 ton rozdysponowanych produktów (do osób potrzebującym trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy);

16 918 osób wspartych żywnością w ramach programu,

167 913 wydanych paczek żywnościowych,

102 warsztaty (kulinarne – 48, dietetyczne – 32, ekonomiczne – 22),

1582 osoby – uczestnicy warsztatów;

Dzięki prowadzonym warsztatom możliwe było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, ale również integracja i przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu.

Organizacje współpracujące z Bankiem Żywności w Chojnicach, realizowały w ramach Podprogramu 2015  cykliczne działania polegające m.in. na działaniach informacyjnych, wsparciu psychologicznym, spotkaniach związanych z przeciwdziałaniem przemocy, uzależnieniom, spotkaniach integracyjnych, wykładach dotyczących zdrowego odżywiania i niemarnowania żywności, warsztatach dla rodziców w zakresie wychowawczym, poradnictwie specjalistycznym logopedy, pediatry, pedagoga, spotkaniach z doradcą zawodowym, szkoleniach z pierwszej pomocy, wsparciu osób bezdomnych, prowadzeniu ogrzewalni, dostarczaniu artykułów higieny osobistej, poradnictwie socjalnym i prewencyjnym, zajęciach dot. higieny osobistej i higieny żywienia itp.

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.