Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny salient zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /bankzywnoscichojnice/wp-includes/functions.php on line 6121
Podprogram 2014 Skip to main content

Podsumowanie dystrybucji żywności i działań towarzyszących POPŻ Podprogram 2014 


EFEKTY liczbowe działań w 2014 roku:

  • liczba osób objętych pomocą : 11 175 osób
  • typy podejmowanych działań : wspierające, włączające, edukacyjne, aktywizujące, integracyjne, pomocowe, wzmacniające kompetencje i samodzielność;
  • ilość przekazanych paczek żywnościowych: 16 233 szt.
  • ilość przekazanej żywności : 118,4628 ton
  • liczba organizacji współpracujących : 14
  • lista organizacji : w załączniku

Bank Żywności w Chojnicach, za pośrednictwem organizacji współpracujących w PO PŻ Podprogram 2014, realizował dystrybucję żywności i działania towarzyszące dystrybucji żywności.

Podczas dystrybucji żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2014 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

z magazynu naszej organizacji wydaliśmy za pośrednictwem 14 organizacji i instytucji w miesiącach grudniu 2014r. i styczniu 2015r.  ponad 118 ton żywności (mleko, cukier, olej, makaron, konserwy).

Osoby najbardziej potrzebujące zakwalifikowane do Programu skorzystały również z działań towarzszących dystrybucji żywności.

Działania te obejmowały: zapewnienie wsparcia psychologicznego w postaci specjalisty psychologa/psychoterapeuty w związku z trudną sytuacją osobistą, wsparcie prawne w postaci radcy prawnego w związku z problemami występującymi w rodzinie, działania informacyjne w zakresie możliwości otrzymania wsparcia żywnościowego wraz podaniem kryteriów przyznawania pomocy, zasad kwalifikacji, podziału, miejsc dystrybucji, źródeł pozyskiwania żywności i finansowania programu, informacje o możliwościach otrzymania innego wsparcia np. finansowego lub rzeczowego, zajęcia motywacyjne do podjęcia aktywności społecznej, prowadzone przez wykwalifikowanych terapeutów, (w tym do udziału w pracach społecznie użytecznych oraz zwiększenia udziału w pracy na rzecz środowiska lokalnego). Przekazywano podopiecznym korzystającym z pomocy żywnościowej informacje na temat dostępnych ofert pracy oraz realizowanych projektów, w których podopieczni mogliby wziąć udział. Prowadzono zajęcia psychologiczne, pedagogiczne i socjoterapeutyczne oraz indywidualne zajęcia z doradcą zawodowym podczas realizacji projektu pt. „Razem przeciwko przemocy”. Zorganizowano przestrzeń dla integracji osób niepełnosprawnych z pełnosprawnymi poprzez realizację spotkań np. wigilijnych pozwalających na wymianę doświadczeń i podtrzymywanie kontaktów międzyludzkich. Przedstawiciele organizacji pomagali podopiecznym w ubieganiu się (wypełnianiu dokumentacji) o sprzęt rehabilitacyjny, turnusy rehabilitacyjne, organizowali zajęcia opiekuńczo-wychowawcze dla dzieci z rodzin potrzebujących. Zorganizowano szkolenia na temat zdrowego odżywiania i produkcji zdrowej żywności, spotkania ze specjalistą ds. uzależnień na temat niebezpieczeństw wynikających z uzależnień oraz radzenia sobie ze stresem i trudnościami dnia codziennego. Pośród działań towarzyszących znalazły się zajęcia związane z racjonalnym gospodarowaniem budżetem domowym, dostarczanie wiedzy na temat podziału obowiązków w rodzinie, pogłębienie umiejętności przyrządzania posiłków (również z wykorzystaniem produktów z PO PŻ), świadczono usługi opiekuńcze (pomoc w zaspokajaniu codziennych potrzeb życiowych, opiekę higieniczną, zleconą przez lekarza pielęgnację oraz zapewnienie kontaktów z otoczeniem.) Podczas zajęć towarzyszących udzielono wsparcia osobom bezdomnym w postaci umożliwienia skorzystania z ogrzewalni, kąpieli, przeprania ubrań, artykułów higieny osobistej, preparatów na świerzb i wszawicę, środków opatrunkowych i przeciwbólowych.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.