Warning: Undefined array key "file" in /bankzywnoscichojnice/wp-includes/media.php on line 1763
Harmonogram warsztatów na miesiąc luty 2022r.
W załączniku znajduje się harmonogram warsztatów na miesiąc luty 2022r.
LUTY
W lutym 2022r rozpoczęliśmy realizację warsztatów w ramach środków towarzyszących POPŻ Podprogram 2021.
W tym podprogramie wróciliśmy do realizacji działań w formie stacjonarnej jednak ze względów bezpieczeństwa na warsztaty zapraszamy mniejszą liczbę uczestników. Było miło porozmawiać z naszymi odbiorcami osobiście a nie tylko telefonicznie lub poprzez połączenie z komputera.
W lutym 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 8 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 8
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 48 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
- Omówienie zasad zdrowego odżywiania, potrzeb żywieniowych, żywienia w różnych chorobach.
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- zapoznali się z zasadami dokonywania zdrowych wyborów,
- wiedzą jak skomponować jadłospis uwzględniający potrzeby żywieniowe dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 28.02.2022r. przeprowadzono łącznie 8 działań, z których skorzystało 48 uprawnionych osób.
LUTY
W lutym 2022r rozpoczęliśmy realizację warsztatów w ramach środków towarzyszących POPŻ Podprogram 2021.
W tym podprogramie wróciliśmy do realizacji działań w formie stacjonarnej jednak ze względów bezpieczeństwa na warsztaty zapraszamy mniejszą liczbę uczestników. Było miło porozmawiać z naszymi odbiorcami osobiście a nie tylko telefonicznie lub poprzez połączenie z komputera.
W lutym 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 8 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 8
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 48 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
- Omówienie zasad zdrowego odżywiania, potrzeb żywieniowych, żywienia w różnych chorobach.
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- zapoznali się z zasadami dokonywania zdrowych wyborów,
- wiedzą jak skomponować jadłospis uwzględniający potrzeby żywieniowe dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 28.02.2022r. przeprowadzono łącznie 8 działań, z których skorzystało 48 uprawnionych osób.
Harmonogram warsztatów na kwiecień 2022
KWIECIEŃ
W kwietniu 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 10 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 4
- kulinarnej – 6
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 127 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 30.04.2022r. przeprowadzono łącznie 28 działań, z których skorzystało 293 uprawnione osoby.
Poniżej harmonogram warsztatów na maj 2022 r.
MAJ
W maju 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 8 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 2
- kulinarnej – 6
Dodatkowo 1 działanie miało formę wydawniczą, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.
W ww. działaniach udział wzięły łącznie 104 osoby.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 31.05.2022r. przeprowadzono łącznie 37 działań, z których skorzystało 397 uprawnionych osób.
CZERWIEC
W czerwcu 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 10 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 2
- kulinarnej – 2
- edukacji ekonomicznej – 6
Dodatkowo 1 działanie miało formę wydawniczą, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 156 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
- Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
- poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 30.06.2022r. przeprowadzono łącznie 48 działań, z których skorzystały 553 uprawnione osoby.
Lipiec
W lipcu 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 2 działania w formie wydawniczej, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 70 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
- Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów,
- poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 31.07.2022r. przeprowadzono łącznie 50 działań, z których skorzystały 623 uprawnione osoby.
Sierpień
W sierpniu 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 6 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- edukacji ekonomicznej – 4
- program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – 2
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 67 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy,
- Zapoznanie ze sposobem kalkulowania przychodów i wydatków na podstawie własnego gospodarstwa domowego, pozwalających na właściwe gospodarowanie środkami finansowymi w ramach dostępnego budżetu,
- uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,
- zapoznanie uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.
- potrafią wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych
- znają różnicę w określeniu terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 31.08.2022r. przeprowadzono łącznie 56 działań, z których skorzystały 690 uprawnione osoby.
Wrzesień 2022