Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny salient zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /bankzywnoscichojnice/wp-includes/functions.php on line 6121
Działania towarzyszące PO PŻ 2021+ Skip to main content

Harmonogram działań towarzyszących:

 

 

MAJ 2023 – BRAK DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH,

 

CZERWIEC 2023

harmonogram_czerwiec 2023

W czerwcu 2023 r. rozpoczęliśmy realizację warsztatów w ramach środków towarzyszących PO PŻ Podprogram 2021Plus.

W czerwcu 2023 r. zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 4 działania w formie stacjonarnej o tematyce:

  • Program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowanie żywności –4

W ww. działaniach udział wzięło łącznie 70 osób. Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,
  • zapoznanie uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych.

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • potrafią wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych,
  • znają różnicę w określeniu terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.

LIPIEC 2023

harmonogram warsztatów lipiec

SIERPIEŃ 2023

Harmonogram Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących

 

 

PODSUMOWANIE:

W lipcu 2023 r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 16 działań w formie stacjonarnej o tematyce:

  • żywieniowo-dietetycznej – 4
  • kulinarnej – 6
  • edukacji ekonomicznej – 6

W ww. działaniach udział wzięło łącznie 223 osób.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
  • Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
  • Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
  • potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
  • poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.

Od początku Podprogramu 2021 Plus do dnia 31.07.2023 r. przeprowadzono łącznie 20 działań, z których skorzystały 293 uprawnione osoby.

W sierpniu 2023 r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 6 działań w formie stacjonarnej o tematyce:

· żywieniowo-dietetycznej – 1

· kulinarnej – 4

· program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowanie żywności – 1

W ww. działaniach udział wzięło łącznie 77 osób.

Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

· Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,

· Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,

· uświadomienie prawidłowego postępowania z żywnością podczas zakupów, przechowywania w domu w celu niemarnowania żywności,

· zapoznanie uczestników ze sposobami przechowywania żywności i jej przygotowywania w celu ograniczenia straty wartości odżywczych.

Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

· znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),

· potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,

· poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.

· potrafią wskazać jakie błędy popełniali przed i w trakcie zakupów, które przyczyniały się do marnowania produktów spożywczych,

· znają różnicę w określeniu terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych.

Od początku Podprogramu 2021 Plus do dnia 31.08.2023 r. przeprowadzono łącznie 26 działań, z których skorzystały 370 uprawnione osoby.

 

 

Wrzesień

 

warsztaty wrzesień

 

We wrześniu 2023 r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 1 działanie w formie stacjonarnej o tematyce:

  • edukacji ekonomicznej – 1

W ww. działaniu udział wzięło łącznie 25 osób.

Celem prowadzonego warsztatu było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:

  • Pokazanie jak porównywać ceny i podejmować świadome decyzje zakupowe oraz jak dochodzić swoich praw, gdy kupiony produkt okazuje się wadliwy,
  • Zapoznanie ze sposobem kalkulowania przychodów i wydatków na podstawie własnego gospodarstwa domowego, pozwalających na właściwe gospodarowanie środkami finansowymi w ramach dostępnego budżetu,

Dzięki ww. warsztatowi uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:

  • poznali nowe sposoby na wprowadzanie oszczędności w swoim gospodarstwie domowym.

PODSUMOWANIE:

W ramach Podprogramu 2021 Plus realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.

W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 27 warsztatów edukacyjnych, w których udział wzięło 395 osób.

Rodzaje warsztatów:

· kulinarne – 10 spotkań dla 122 uczestników,

· żywieniowo-dietetyczne – 5 spotkań dla 79 uczestników,

· niemarnowanie żywności – 5 spotkań dla 83 uczestników,

· edukacja finansowa – 7 spotkań dla 111 uczestników,