Podprogram 2021
LUTY
W lutym 2022r rozpoczęliśmy realizację warsztatów w ramach środków towarzyszących POPŻ Podprogram 2021.
W tym podprogramie wróciliśmy do realizacji działań w formie stacjonarnej jednak ze względów bezpieczeństwa na warsztaty zapraszamy mniejszą liczbę uczestników. Było miło porozmawiać z naszymi odbiorcami osobiście, a nie tylko telefonicznie lub poprzez połączenie z komputera.
W lutym 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 8 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 8
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 48 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
- Omówienie zasad zdrowego odżywiania, potrzeb żywieniowych, żywienia w różnych chorobach.
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- zapoznali się z zasadami dokonywania zdrowych wyborów,
- wiedzą jak skomponować jadłospis uwzględniający potrzeby żywieniowe dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 28.02.2022r. przeprowadzono łącznie 8 działań, z których skorzystało 48 uprawnionych osób.
MARZEC
W marcu 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 10 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 4
- kulinarnej – 6
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 118 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 31.03.2022r. przeprowadzono łącznie 18 działań, z których skorzystało 166 uprawnionych osób.
KWIECIEŃ
W kwietniu 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 10 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 4
- kulinarnej – 6
W ww. działaniach udział wzięło łącznie 127 osób.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 30.04.2022r. przeprowadzono łącznie 28 działań, z których skorzystało 293 uprawnione osoby.
MAJ
W maju 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 8 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 2
- kulinarnej – 6
Dodatkowo 1 działanie miało formę wydawniczą, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.
W ww. działaniach udział wzięły łącznie 104 osoby.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 31.05.2022r. przeprowadzono łącznie 37 działań, z których skorzystało 397 uprawnionych osób.
CZERWIEC
W maju 2022r zrealizowano, na rzecz osób najbardziej potrzebujących 8 działań w formie stacjonarnej o tematyce:
- żywieniowo-dietetycznej – 2
- kulinarnej – 6
Dodatkowo 1 działanie miało formę wydawniczą, gdzie w OPL-kach do uczestników Podprogramu trafił Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.
W ww. działaniach udział wzięły łącznie 104 osoby.
Celem prowadzonych działań było wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- Wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej POPŻ,
Dzięki ww. działaniom uczestnicy nabyli szereg nowych umiejętności, m.in.:
- znają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz potrafią przeanalizować sposób żywienia swojej rodziny (w tym zweryfikować i wyeliminować złe nawyki żywieniowe),
- potrafią efektywniej wykorzystać produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej,
- potrafią przygotować smaczne i pożywne posiłki z zastosowaniem ww. produktów.
Od początku Podprogramu 2021 do dnia 31.05.2022r. przeprowadzono łącznie 37 działań, z których skorzystało 397 uprawnionych osób.