16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności, świętowaliśmy go razem z dziećmi ze szkoły Podstawowej w Pawłowie koło Chojnic. Razem z dziećmi wybraliśmy się na wycieczkę do sadu i gospodarstwa Pana Brunki, który nie tylko w sposób ekologiczny uprawia swoje owoce i warzywa, ale robi również ekologiczne przetwory, kosmetyki, nawozy do roślin. Dzieci podczas naszej wycieczki dowiedziały się sporo o tym w jaki sposób doprowadzamy do marnowania żywności i jak w najprostszy sposób zapobiegać temu zjawisku. Otrzymały lekcję z ekologii i niemarnowania, która, mamy nadzieję, zaszczepiła w ich sercach myśl o tym, że marnowanie żywności jest czymś szkodliwym dla naszej planety, dla naszego lokalnego świata, jak i dla naszych rodzin.
Kolejnym etapem naszego świętowania będzie uratowanie żywności krótkoterminowej pochodzącej z sieci handlowych, którą nasi wolontariusze będą mieli okazję przesortować i przygotować w formie paczek dla osób potrzebujących. Jaki jest cel tej pracy? Ujawnienie ile pełnowartościowej żywności uległoby zmarnowaniu w tym jednym dniu, z tego jednego sklepu i wskazanie jak wielu osobom ta uratowana żywność może pomóc.