Za nami pierwsze warsztaty w ramach projektu – „Szkoła uczy i wychowuje, że jedzenie się szanuje” współfinansowanego z środków Wojewody Pomorskiego. Zadanie ma na celu edukować młodych ludzi w zakresie niemarnowania żywności, właściwego obchodzenia się z żywnością, świadomości na temat tego, co dzieję się z ekosystemem, gdy dopuszczamy do marnowania żywności. W ramach naszego projektu szkoły zostały wyposażone w lodówki (witryny chłodnicze), do których dzieci mogą wkładać produkty, które przyniosły do szkoły w nadmiarze i nie są w stanie same ich spożyć, uczymy przy tym empatii, dzielenia się z innymi, uczymy też spraw praktycznych – jak układać produkty spożywcze w lodówce, aby jak najdłużej zachowały swoje wartości odżywcze i nie ulegały zepsuciu oraz gdzie na opakowaniu znaleźć informacje dotyczące sposobu przechowywania danego produktu spożywczego. Podczas warsztatów powstają też piękne prace plastyczne w tematyce niemarnowania i dzielenia się żywnością.
Pierwsze warsztaty przeprowadziliśmy w Szkole Podstawowej w Debrznie, której serdecznie dziękujemy za gościnność i otwarcie na tego typu edukację.