Niemarnowanie żywności

18.10.2018r. – Kolejny dzień obchodów Światowego Dnia Żywności

By 19 października 2018 No Comments

18 października był dalszym ciągiem obchodów Światowego Dnia Żywności. Tym razem zaprosiliśmy dzieci z Towarzystwa Przyjaciół Dzieci o/ w Chojnicach do sadów Państwa Laskowskich w Grzymisławiu, w gminie Debrzno. Sady zajmują powierzchnię 100 hektarów, więc było co oglądać.

Dzieci poznały etapy przez jakie trzeba przejść, aby mogło urosnąć drzewo owocowe i wydać swój plon, poznały techniki zbierania owoców, ochrony przed szkodnikami i mrozami. Miały także okazję zobaczyć, co można zrobić z owoców w lokalnej tłoczni soków.

Wszystko to miało na celu zobrazowanie młodym ludziom ile pracy, energii, wody, paliwa zużywane jest do wyprodukowania jabłek, gruszek, śliwek, czy malin.

Świętowanie Dnia Żywności miało na celu pokazanie ekologicznych skutków marnowania żywności. Nikt ze zgromadzonych na naszej wyprawie nie wiedział dotąd ile wody marnuje się poprzez wyrzucenie kanapki z serem albo jabłka (90l i 70l). Świadomość zarówno dzieci, jak i dorosłych w tej kwestii jest wciąż niewystarczająca.

Dzieci poza edukacją prowadzoną przez właścicielkę gospodarstwa oraz Panią Jolę z Banku Żywności w Chojnicach miały możliwość zerwania tylu jabłek i gruszek ile były w stanie unieść – przy przestrodze Pani Joli, żeby nie zabierały więcej niż one same i ich rodzina są w stanie zjeść.

Na koniec naszego spotkania każde dziecko otrzymało od organizatora (Banku Żywności w Chojnicach) po zdrowym i pysznym soku owocowym wytworzonym właśnie w tłoczni w Grzymisławiu.

To był wspaniały dzień!