Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny salient zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /bankzywnoscichojnice/wp-includes/functions.php on line 6121
Kulinarna tradycja, czyli o przyjaźni, nauce niemarnowania i wzajemnych inspiracjach Skip to main content
Ogólne

Kulinarna tradycja, czyli o przyjaźni, nauce niemarnowania i wzajemnych inspiracjach

Tradycją już staje się, że nasi przyjaciele z Warsztatów Terapii Zajęciowej w Chojnicach odwiedzają nas przynajmniej raz w miesiącu (to się nazywa umiejętność pielęgnowania relacji :)) i chwalą się co nowego udało im się upichcić z żywności odebranej z sieci sklepów Tesco lub Makro. Ich wyobraźnia nie ma żadnych ograniczeń, w sposób spontaniczny, tj. pod kątem odebranych w danym dniu produktów realizują się podczas warsztatów kulinarnych. Nie straszne im duże ilości pieczywa, pomidorów, cebuli, czy ziemniaków,  zawsze zrobią z nimi coś na co chce się i patrzeć i jeść. Sprawia im to radość i napawa dumą, nas również, bo znaczy to, że wcale nie trzeba marnować żywności, wystarczy wykazać się pomysłowością i dobrymi chęciami. Wszystkie te fantazyjne, zdrowe potrawy, to dla nas kolejny dowód na to, że przekazywanie przez sklepy i producentów  żywności (nawet tej krótkoterminowej) do organizacji pomocowych ma ogromny sens. Wspaniałe jest to, że przy okazji takich odwiedzin wymieniamy się przepisami i doświadczeniami kulinarnymi, uczymy się od siebie nawzajem. Za każdym razem  czujemy, że determinacja w dążeniu do uratowania jak największej ilości żywności jest nie tylko naszym udziałem, ale również  naszych organizacji i daje nam  to siłę do dalszej pracy.