Skip to main content

Światowy Dzień Żywności 16.10.2018r.

By 15 października 2018No Comments
[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][image_with_animation image_url=”737″ alignment=”center” animation=”Flip In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][heading]
Światowy Dzień Żywności ustanowiony w 1979 r. przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie.
[/heading][heading]
Bank Żywności w Chojnicach planuje obchody Światowego Dnia Żywności przez dwa dni – 17 października,  kiedy to zaproszona młodzież będzie mogła współuczestniczyć w ratowaniu żywności i obdarowywaniu nią osób potrzebujących oraz 18 października poprzez organizację wycieczki edukacyjnej dla dzieci z TPD o/Chojnice do sadu jednego z lokalnych przedsiębiorców. Naszym celem jest zobrazowanie dzieciom i młodzieży ile pracy, energii i pieniędzy pochłania wyprodukowanie owoców i innej żywności, które później widzą na półkach sklepowych, jak również pokazanie skutków ekologicznych marnowania takiej żywności.
[/heading][/vc_column][/vc_row]