Skip to main content
Data: 29.09.2022
Czy w Polsce trwa święto marnowania żywności?

W 2022 roku po raz trzeci jest obchodzony Międzynarodowy Dzień Świadomości Na Temat Strat i Marnowania Żywności, który Organizacja Narodów Zjednoczonych wyznaczyła na 29 września. Tymczasem każde gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca rocznie 92 kg żywności, a łącznie w domach marnujemy prawie 3 mln ton żywności.
Zgodnie z wynikami projektu PROM całkowita skala marnowania żywności w Polsce, biorąc pod uwagę wszystkie ogniwa łańcucha produkcji, dystrybucji i konsumpcji, to 4,8 mln ton. Otrzymane wyniki wskazują, że produkcja rolnicza odpowiada za ok. 15% marnowanej żywności. Przetwórstwo jest odpowiedzialne za straty na zbliżonym poziomie (ok. 15%). Niewielka ilość marnuje się podczas transportu i magazynowania – mniej niż 1%. Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7% a gastronomia niewiele powyżej 1%. Najwięcej żywności marnują jednak konsumenci, aż 60% wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych.
– Skala marnowania żywności w Polsce to wciąż ponura statystyka, którą przypominamy z okazji Międzynarodowego Dnia Świadomości Na Temat Strat i Marnowania Żywności. Jako Banki Żywności wierzymy, że wiedza, świadomość i dobre praktyki, które każdy z nas może spróbować wykształcić, wpłyną na ograniczenie zjawiska marnowania żywności w Polsce. Każda mała zmiana na lepsze, którą wprowadzi wiele osób, poprawi los naszej planety. Razem możemy zmienić świat na lepszy – mówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Jak co roku Organizacja Narodów Zjednoczonych z okazji Międzynarodowego Dnia Świadomości Na Temat Strat i Marnowania Żywności koncentruje się na wybranym temacie z zakresu marnowania żywności. W tym roku ONZ zachęca do wspólnej pracy w celu ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności odpadów, aby zwiększyć efektywne wykorzystanie zasobów naturalnych, łagodzić zmiany klimatyczne oraz wspierać bezpieczeństwo żywnościowe.
Z pełną treścią komunikatów Organizacji Narodów Zjednoczonych można zapoznać się na stronie: https://www.fao.org/international-day-awareness-food-loss-waste/en/

O Federacji Polskich Banków Żywności
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 32 Banki Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek. Banki prowadzą także Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, współfinansowany ze środków
UE. Tylko w 2020 r. do osób potrzebujących udało się przekazać 64 tysiące ton artykułów spożywczych. Federacja Polskich Banków Żywności zajmuje się również edukacją i działaniami mającymi na celu wzrost społecznej świadomości nt. konsekwencji marnowania żywności i sposobów zapobiegania temu zjawisku.